Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Εργαστήριο: Ελευθερώστε τη δημιουργικότητα σας – Καινοτομήστε! [Ξάνθη 23-10.2013]

Την ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση τους εξέφρασαν για το "Εργαστήριο: Ελευθερώστε τη δημιουργικότητα σας - Καινοτομήστε", που πραγματοποιήθκε στην πόλη της Ξάνθης, τη Τετάρτη 23/10/2013, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, από τους οποίους ζητήθηκε να εκφράσουν την άποψη τους αλλά και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο τέλος της εκδήλωσης. 
Το ενδιαφέρον ήταν ήδη πολύ υψηλό πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης, γεγονός που έφερε σε δύσκολη θέση τα στελέχη και τους συνεργάτες της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του Δ.Π.Θ., που εμπνεύστηκε κι  διοργάνωσε το βιωματικό εργαστήριο με τη συνδρομή και την πλήρη υποστήριξη της Περιφέρειας Α.M.Θ. Κι αυτό γιατί οι θέσεις ήταν περιορισμένες, αρχικά τριάντα και στη συνέχεια λόγω της υψηλής ζήτησης σαράντα ατόμων, από τις 116 ηλεκτρονικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν στη σχετική διεύθυνση του δικτυακού της τόπου. Η ΜοΚΕ μάλιστα αναγκάστηκε να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή του εργαστηρίου, μια και υπήρχε μεγάλη πίεση για συμμετοχή από τους νέους ανθρώπους... φοιτητές, πτυχιούχους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που εξέφρασαν με αυτή τους την επιμονή ότι αναζητούν διεξόδους και εκφράσεις μέσω διαφορετικών διαδικασιών.
Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Π.ΑΜΘ κου Άρη Γιαννακίδη
Το πόσο μεγάλη βαρύτητα δίνει η Περιφέρεια στο θέμα φάνηκε ξεκάθαρα από την παρουσία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης Π, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στην πόλη της Ξάνθης, του ίδιου του Περιφερειάρχη, κου Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε με έμφαση στο πλέγμα των ενεργειών της Περιφέρειας για την ανάδειξη του ερευνητικού τομέα και την ενίσχυση της καινοτομίας στην Α.Μ.Θ. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφεριάρχης κος Φώτης Καραλίδης αλλά και αρκετά στελέχη της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής Αρχής.

Δημήτριος Τσιτσής - Υπεύθυνος ΔΑΣΤΑ ΔΠΘ
Στη συνέχεια, ο πάντα εύστοχος και εκφραστικός Δημήτριος Τσιτσής, υπεύθυνος της Δομής Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του ΔΠΘ, μετέφερε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο το μήνυμα ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι στην πορεία κάθε ανθρώπου, ένας από αυτούς, ειδικότερα στο χώρο της απασχόλησης, μπορεί και πρέπει να είναι η επιχειρηματικότητα. 

Σταύρος Χ. Αμοιράς - Συνεργάτης ΜοΚΕ ΔΠΘ
Ακολούθησε η παρουσίαση μιας μικρής εισήγησης με τίτλο "Επιχειρηματικες Ιδέες & Τόλμη" από τον συνεργάτη της ΜοκΕ του ΔΠΘ, Σταύρο Χ. Αμοιρά, που μετέφερε τις προσωπικές του εμπειρίες από το χώρο του επιχειρείν, δίνοντας και πληροφορίες για κάποιες πολύ αξιόλογες προσπάθειες που συμβαίνουν πολύ κοντά μας, στην περιοχή της θράκης.
Το επόμενο μέρος του εργαστηρίου και το πλέον ουσιαστικό, έμπνευσης και υλοποίησης της ακούραστης και εξαιρετικά παθιασμένης συνεργάτιδας της ΜοΚΕ, Παρασκευής Γκιούρκα, διέθετε αρκετά από όσα θα μπορούσε να ζητήσει ως εφόδια κάποιος εκολλαπτόμενος επιχιρηματίας. 
Παρασκευή Γκιούρκα - Συνεργάτης ΜοΚΕ ΔΠΘ
Μέσω βιωματικών μεθόδων διδασκαλίας μπορούσε να αποκτήσει κάποιος εμπειρία για το που αναζητούμε επιχειρηματικές ευκαιρίες, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία, πως αναπτύσσει το επιχειρηματικό σχέδιο μέσα από τη δημιουργία ομάδων με το μοντέλο του PM. 
Πάντα φυσικά στην όλη διαδικασία με τη συνδρομή των στελεχών της ΜοΚΕ που ως καθοδηγητές υποβοηθούσαν όσους το ζητούσαν. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας των ομάδων εντυπωσιακά, αποτυπωμένο επάνω σε posters με πολύχρωμα post-it, που μαρτυρούσαν ότι οι 8 ώρες που είχαν περάσει ήταν γεμάτες ενέργεια, ένταση και δίψα για δημιουργία. 
Posters για τα Επιχειρηματικά Σχέδια
Μετά την ολοκλήρωση των ιδεών, το πιο δύσκολο σημείο, η παρουσίαση από τους ίδιους τους εμπνευστές, μπροστά σε όλους τους παρόντες, αλλά φυσικά και ενωπίον της επιτροπής. Η ψηφοφορία απλή, από ανθρώπους που διασκέδασαν το ρόλο τους και αναταποκρίθηκαν χωρίς πίεση. Ο κος Κωνσταντίνος Καλούδης, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ., ο κος Βασίλειος Πιτσινίγκος, Προϊστάμενος της Ε.Δ.Α. Π.Α.Μ.Θ., ο κος Παναγιώτης Κουδουμάκης, Προϊστάμενος Μονάδας Α' της Ε.Δ.Α. Π.Α.Μ.Θ., ο συνεργάτης της ΔΑΣΤΑ του ΔΠΘ και συνιδρυτής της εταιρείας Morethanthemes, Σταύρος Κουνής, όλοι τους με μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη και γεγονός που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, η αδιάκοπη παρουσία τους σε όλη τη διάρκεια, από την έναρξη έως τη λήξη της εκδήλωσης.
Poster με Post-it
Το αποτέλεσμα; μικρή σημασία έχει, πολύ περισσότερο ενδιαφέρει όχι ποιος βραβεύτηκε αλλά τι θα θυμάται κάποιος από τη συγκεκριμένη ημέρα. Και τις πρισσότερες φορές οι άνθρωποι θυμούνται όχι τα λόγια που ακούνε αλλά το πως τους κάνουν να αισθάνονται τα λόγια που ακούνε...

Εξαιτίας της μεγάλης απήχησης αλλά και του ενδιαφέροντος που υπήρξε, ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΜοΚΕ, Αντιπρύτανης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του ΔΠΘ, κος Παντελεήμων Μπότσαρης, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί ακόμη ένα παρόμοιο εργαστήριο στην πόλη της Ξάνθης μέσα στον Νοέμβριο, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας, από την Ορεστιάδα έως τη Δράμα πριν τη λήξη της τρέχουσας χρονιάς. Οι σχετικές ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα στο δικτυακό τόπο της ΜοκΕ ΔΠΘ.  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου