Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ξάνθη - Υπό την αιγίδα του StartUpGreece η εκδήλωση για την καινοτομία

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π» στην Ξάνθη (Καπνεργατών 9).

Την Τετάρτη 29/05/2013, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη από τη Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του Δ.Π.Θ. και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης, ημερίδα με τίτλο "Η Καινοτομία στην Επιχειρηματικότητα - Χρηματοδοτικά Εργαλεία & Καλές Πρακτικές".



Η εκδήλωση είχε διαφορετικές θεματικές ενότητες που η κάθε μία είχε το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον που κράτησε τους περισσότερο από 100 παρευρισκόμενους ως αργά στις θέσεις τους λόγω των ιδιαίτερων εισηγήσεων που έγιναν από τους προσκλεκλημένους εισηγητές.
Η ενότητα που περιελάμβανε θέματα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της καινοτομίας στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΜοΚΕ, αν. καθηγητής του Δ.Π.Θ., κος +Pantelis Mpotsaris, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στη Θράκη μέσω της ΜοΚΕ για την δημιουργία ενός πόλου καινοτομίας που θα αποτελέσει το μοχλό εκκίνησης για την επιχειρηματικότητα μέσω της διαφορετικής προσέγγισης των προσπαθειών των νέων και των υφιστάμενων επιχειρηματιών. 
   
Ο κος Παναγιώτης Κουδουμάκης, εκπρόσωπος της Ε.Δ.Α. της Π.Α.Μ.Θ. τόνισε την στόχευση της Περιφέρειας στην ενίσχυση των δράσεων καινοτόμου επιχειρηματικότητας για νέους για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2013 - 2020. Φυσικά από την εισήγηση του μέλους του Team Europe, κου +Dimitris Bardakidis δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χρηματοδότηση της καινοτομίας με πολλά κονδύλια για την περίοδο 2013 - 2020. Η εισήγηση του κου Κωττάκη Ιωάννη, εκπροσώπου του www.startupgreece.gr έθεσε ξεκάθαρα τη στόχευση της πολιτείας, έστω και με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει σήμερα, να ενισχύσει την προσπάθεια της εκκίνησης της επιχειρηματικότητας σε μία διαφορετική βάση σε σχέση με αυτή που γνωρίζαμε έως σήμερα με την παράλληλη στόχευση στην ενίσχυση δράσεων που έχουν σχέση με την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα.
Έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης πέραν των γνωστών κρατικών ενισχύσεων παρουσίασε ο κος +George Tziralis , εκτελεστικός διευθυντής του πρώτου fund της Ελλάδας προς start up επιχειρήσεις, του γνωστού http://www.theopenfund.com/ δίνοντας πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος που έχει μια ιδέα να βρει ιδιωτικά κεφάλαια για να ξεκινήσει να υλοποιεί την ιδέα του.
  

Τη διαδικασία που ακολούθησαν κάποιοι νέοι επιχειρηματίες για να επιταχύνουν την μετατροπή της ιδέας τους σε επιχείρηση μετέφερε με μια πολλή προσεγμένη παρουσίαση η εκπρόσωπος του Innovation Farm κα Γκιούρκα Παρασκευή αφήνοντας την υπόσχεση ότι θα πραγματοποιηθεί κάτι ανάλογο και στη δική μας περιοχή για τους δικούς μας εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες ανεξαρτήτου ηλικίας. 
Τέλος η ενότητα που έκλεισε την ημερίδα, ήταν και αυτή που προκάλεσε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίασης τριών ιδεών που προχώρησαν, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο για να γίνουν επιχειρήσεις.
Η πρώτη από αυτές, που παρουσίασε ο Γκλεζάκος Νικόλαος, αφορούσε 2 πλατφόρμες που η πρώτη σχετίζοταν  με την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία των kinect και την εφαρμογή Kinectlife που πραγματικά εντυπωσίασε με το video που την παρουσίαζε, αλλά και την μοναδική πλατφόρμα Grapto, που στοχεύει στην πολλή μεγάλη αγορά των mobile εφαρμογών που αναμένεται να κατακλύσουν την επόμενη πενταετία την παγκόσμια αγορά.
Η ιδέα Organery - Intelligent Composting αφορούσε τη δραστηριοποίηση στην πράσινη επιχειρηματικότητα και την συγκομιδή οργανικών σκουπιδιών με πιλοτική εφαρμογή στο Δήμο Καλαμάτας. Την παρουσίαση έκανε ο κος +Ippokratis Papadimitrakos, απόφοιτος του Δ.Π.Θ., με την ιδέα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο διαγωνισμό TedXAcademy. 
Την εκδήλωση έκλεισε η εισήγηση του +Evangelos Karageorgos με τον πιο χαρακτηριστικό τίτλο που ήταν προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα. Το No budget story είναι η πολύ μικρή χρονικά ιστορία τριών φίλων που χωρίς κεφάλαια ξεκίνησαν να φτιάχνουν θέματα για ιστοσελίδες αποκλειστικά για την κοινότητα του drupal με αγορά στόχο μόνο το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα... η www.morethanthemes.com έχει μόνο το 1% των πωλήσεων της στην Ελλάδα και μια βιώσιμη δραστηριότητα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι προσδοκίες από την εκδήλωση πολλές και φυσικά η προσπάθεια για την προσέλκυση ολοένα περισσότερων νέων επιχειρηματιών ακόμη μεγαλύτερη...

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ  και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου